Translate

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Εργαστήρια φωνητικής και οργανικής μουσικοθεραπείας


15 Σεπτεμβρίου Σάββατο
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - Κέντρο Νέων
Εργαστήρια φωνητικής και οργανικής μουσικοθεραπείας από την Ευαγγελία Παπανικολάου

 
Εργα
1) Εργαστήριο διαδραστικής μουσικοθεραπείας με μουσικά όργανα
2) Εργαστήριο Δημιουργικής Μουσικής Ακρόασης ως Θεραπεία
 3) Εργαστήριο φωνητικής μουσικοθεραπείας

  
Στόχος των εργαστηρίων μουσικοθεραπείας είναι η συστηματική διερεύνηση διαφορετικών τρόπων με τους οποίους λειτουργεί η μουσική για τον καθένα από εμάς. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας τη φωνή τους, παίζοντας μουσικά όργανα ή ακούγοντας μουσική, έχουν τη δυνατότητα της άμεσης δημιουργικής έκφρασης, διευρύνοντας έτσι τις εμπειρίες και την αυτογνωσία τους, μέσα από μια συμβολική διαδικασία που προωθεί τη σωματική, συναισθηματική και γνωστική ισορροπία.

1) Εργαστήριο διαδραστικής μουσικοθεραπείας με μουσικά όργανα
Στο εργαστήριο διαδραστικής (εκφραστικής) μουσικοθεραπείας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα μουσικό δρώμενο  χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα που παίζονται εύκολα, έχοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης και δημιουργικής έκφρασης και μη-λεκτικής επικοινωνίας μέσω της μουσικής και των ήχων. Το εργαστήριο περιλαμβάνει ομαδικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού με όργανα ενώ θα υπάρχει χώρος για συζήτηση πάνω στην εμπειρία αλλά και στις βασικές αρχές της μουσικοθεραπείας.
2) Εργαστήριο Δημιουργικής Μουσικής Ακρόασης ως Θεραπεία
Το εργαστήριο δημιουργικής ακρόασης, θα είναι μια σύντομη εισαγωγή σε μεθόδους μουσικοθεραπείας βασιζόμενες στη μουσική ακρόαση και ειδικά στη μέθοδο Guided Imagery and Music (GIM). Εδώ, αξιοποιείται η δύναμη της μουσικής να εγείρει μεταφορικές εικόνες, σκέψεις, αισθήσεις και συναισθήματα και μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς. Ποικίλοι τρόποι έκφρασης όπως η ζωγραφική, η κίνηση, ή η σύνθεση ποίησης μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ή μετά τη μουσική ακρόαση. Το εργαστήριο στηρίζεται στη βιωματική εμπειρία των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από διάφορες τεχνικές.
3) Εργαστήριο φωνητικής μουσικοθεραπείας
Το εργαστήριο φωνητικής μουσικοθεραπείας και έκφρασης περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού φωνής, ασκήσεις φωνής και σωματικής κίνησης, όπως και ατομικές και ομαδικές ασκήσεις ψυχοδυναμικού ή δημιουργικού χαρακτήρα με κύριο εργαλείο τη φωνή. Στόχος η απελευθέρωση οποιουδήποτε εσωτερικού, συναισθηματικού μπλοκαρίσματος καθρεφτίζεται στη φωνή μας, η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων και αδυναμιών της και η ενδυνάμωσή της και η αντιμετώπιση δυσκολιών που σχετίζονται με την εκφορά λόγου ή με το τραγούδι.  Οι στόχοι είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε εξειδικευμένη τεχνική φωνητικής.


Σημείωση: Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει οποιαδήποτε από αυτά τα εργαστήρια. Για να ξεκινήσει ένα από αυτά τα εργαστήρια χρειάζεται μίνιμουμ 8 άτομα για την καλή λειτουργία της ομάδας. 


 
Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI
Μουσικός - Μουσικοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου